Annonse

Glutenfri fersk pasta, grunnoppskrift

Det å lage pasta selv er mye enklere enn du kanskje tror, og det smaker mye, mye bedre! Selv det å lage en glutenfri pasta går kjempe greit. Og grunndeigen til pasta kan brukes til så utrolig mye. Du kan koke vanlig tagliatelle eller spagetti, lage rotolo, fylt ravioli, lasagne-plater og mye mer.
Vanlig tørket glutenfri pasta er greit å få tak i på butikken, men jeg tror ikke det er så mange steder å få tak i foreksempel noe så godt som fylt ravioli. Da er det jo fint at dette er noe du fint kan lage selv, og fylle med akkurat det du ønsker.
Jeg har funnet frem til en enkel oppskrift som jeg synes gir et meget godt resultat, og denne grunndeigen kan jo varieres slik at du kan lage diverse pastaretter.
Etter at jeg forsøkte å lage pasta for første gang, har jeg ikke kjøpt dette ferdig på butikken siden ;) Det blir jo så mye bedre når du lager den selv og ikke er det vanskelig!
Så her skal du få den grunnoppskriften som jeg bruker til ulike pastaretter. Denne oppskriften er ganske stor, så den kan gjerne halveres, eller så holder den også et par dager i kjøleskapet, pakket i plastfolie.

Ingredienser:
- 2 stk hele egg
- 3 stk eggeplommer
- 1 klype salt
- 250 g fin mix
- 2 ts xantangum

Fremgangsmåte:
* Bland xantangum inn i melet, ha det i en haug på et bakebord eller i en bolle, og lag en grop i midten.
* Ha eggene, eggeplommene og saltet i denne fordypningen.
* Rør fra midten og utover til du har en deig, før du så elter til den blir smidig. Du kan også gjøre dette i en food processor med kniver, da har du bare alle ingrediensene oppi og kjører til du får en hel masse smuler, som du så hvelver ut på bakebordet og elter sammen til en smidig deig.
* Pakk deretter deigen inn i plastfolie og sett den kaldt i minimum 30 minutter. Deigen kan fint oppbevares i kjøleskap i et par dager.
* Nå starter selve rullingen. Bruk bare litt av deigen om gangen, slik at den ikke tørker ut mens du holder på. Kna den litt og klem den deretter litt slik at du får den gjennom pastamaskinen. Start med å kjøre den igjennom på trinn 0. Brett den sammen og kjør igjen. Gjør dette frem til deigen sitter godt sammen og er elastisk.
* Da kan du sette pastamaskinen til neste trinn og kjør deigen igjennom. Jeg liker å brette deigen sammen en gang til på dette trinnet også.
* Så fortsetter du å kjøre deigen igjennom pastamaskinen, trinn for trinn, frem til du har ønsket tykkelse. Hvor tynn eller tykk deigen skal være vil avhenge av hva du skal bruke den til, lasagne-plater kan for eksempel være litt tykkere enn tagliatelle. Men når du skal lage glutenfri pasta vil jeg ikke anbefale deg å kjøre den lenger enn til trinn nummer 5, da har den lett for å sprekke.
* Nå er det bare å lage deigen til ønsket fasong, om det er tagliatelle som du kan lage på pastamaskinen, eller om du skjærer til deigen slik at du for eksempel får lasagne-plater. Da kan du jo skjære dem til slik at dem passer perfekt i formen du skal bruke!
* Husk at når du skal koke fersk pasta, må du ikke overkoke den. Når den er fersk trenger den ikke mer enn maks 4 minutter i en kjele med kokende lettsaltet vann!
Håper dette var en grei forklaring på hvordan du lett kan lage pasta og håper du vil prøve :)
En pastamaskin får du tak i mange steder som selger kjøkken utstyr, og den enkleste typen er ikke så dyr, men den fungerer allikevel helt optimalt.


Kommentarer

Populære innlegg