Annonse

Skinkestek med hjemmelaget surkål

Hei og god onsdag :)

Jeg fortsetter i samme kategori som innlegget i går, norsk tradisjons-mat, og gir deg i dag en oppskrift på skinkestek med hjemmelaget surkål. Det er mange andre måter du kan tilberede en skinkestek på, med ulike smaker, men dette er min versjon, som gir en saftig og smaksrik stek.



Dette er en stor oppskrift, til ca. 6 personer. Men hvis det blir mye stek tilovers så er den fin å bruke som pålegg dagen etter.

Ingredienser:

Steken: 
- En skinkestek på 1,5 til 2 kg, surret med svor
- 4 ts salt
- 1 ts pepper
- Ca. 10 stk nellikspiker
- 2 stk laurbærblad
- 5 dl kokende vann
- 2 stk store gulrøtter
- 1 stk løk

Surkål:
- 1 1/2 kg kål (hodekål er mest brukt til å lage surkål)
- 4 stk epler
- 2 ts salt
- 4 ts karve
- 5 dl god kjøttkraft
- 4 ts eddik 7 %
- 4 ts sukker

Tilbehør:
- Kokte poteter
- Brun saus
- Rørt tyttebær
* Som en variasjon kan du servere den med stekte epler og svisker.

Fremgangsmåte:

Steken:
* Sett ovnen på 230 grader.
* Start med å rense løk og gulrot og del dem i store biter, som du legger i en ildfast form sammen med laurbærbladene.
* Ta strømpen av steken og bruk en skarp kniv til å rute opp svoren, før du gnir inn steken med salt og pepper, fordel nellikspiker i kjøttet. Legg den så over grønnsakene i den ildfaste formen.
* Hell vannet i formen og dekk den så med aluminiumsfolie.
* Damp steken i ovnen på 230 grader i ca. 45 minutter.
* Etter 45 minutter skrur du ned temperaturen til 175 grader, tar av aluminiumsfolien og setter et steketermometer i den tykkeste delen av steken. Nå skal den steke til den har en kjernetemperatur på 74 grader. Hvor lang tid dette tar vil avhenge av størrelsen på steken, men ca. 1 1/2 - 2 timer.
* Når den er ferdig, tar du den ut av formen og la den hvile i et kvarter før du skjærer den opp i passende skiver, her kan du bruke en oppskjær maskin hvis du har, så får du jevne og fine skiver.
Hvis du ønsker sprø svor kan du eventuelt bruke grillfunksjonen på ovnen mot slutten av steketiden!

Surkål:
* Det er mest vanlig å bruke hodekål til å lage surkål, men jeg har også brukt fersk spisskål som jeg har fått av bestemor, og det fungerer også bra.
* Uansett hva slags kål du velger å bruke så finsnitter du den, renser eple og deler det i båter.
* Deretter legger du kål, eple, salt og karve lagvis i en kjele før du heller over kraften.
* Kok opp og la det stå å trekke i hvertfall 45 minutter. Husk å røre godt underveis.
* Tilslutt smaker du det til med eddik og sukker.


Så er det bare å servere steken med surkål og ønsket tilbehør, for eksempel sånn som jeg gjør med kokte mandelpoteter, smørstekt sopp, ny rørt tyttebær og en enkel sjy saus.
Sausen lagde jeg enkelt med smør, glutenfritt mel og kraften fra steken, smakte til med litt krydder :) Men her kan du jo tilsette litt andre godsaker hvis du har tilgjengelig, som for eksempel litt fløte og kanskje noen skiver med brunost. Det gjør susen ;)


Et annet tips er at du mot slutten av steketiden kan pensle steken med litt honning og sennep ;) Nam Nam :)


Håper du fikk lyst til å prøve :) Kanskje dette blir søndags middagen din denne uken?

Ha en fortsatt fin dag!

Kommentarer

Populære innlegg