Bidos, varmende høstgryte
God søndag kjære leser :)
Håper du har hatt en fin helg så langt og fått gjort akkurat det du har ønsket :) I går fikk jeg hjelp av samboeren til å legge på stokker flere steder slik at det ble fine kanter her. Nå mangler jeg bare å klippe ned noen planter, og legge over litt granbar på noen planter for å beskytte litt mer mot kulden i vinter, så er jeg klar for at hagen brer over seg vinterteppe.I går regnet det ikke så da fikk jeg gjort litt ute, men det er en veldig sur høstluft ute allikevel, så da var det godt å avslutte dagen med litt fyr i bål-panna, dette var første gangen i det nye huset.
Siden det er surt og kaldt ute, er det veldig godt å kunne varme seg på et bål, eller det å komme inn i varmen og nyte en deilig høstgryte. Så i dag skal du få tips til en gryte som både varmer godt og smaker godt på slike kalde høstdager. Bidos er en tradisjonell samisk kjøttsuppe/gryte med reinsdyrkjøtt, men jeg har gjort den litt annerledes ;)
Ingredienser:
- 500 g reinsdyrkjøtt i terninger, du kan også bruke reinsdyrskav, da trenger gryten mye kortere koketid
- 50 g smør
- 4 ss mel, bruk glutenfritt hvis du trenger det eller tilsett eventuelt maisennamel utblandet i vann på slutten av koketiden
- 1 liter viltkraft, eller oksekraft
- 1 løk i skiver eller biter
- 1/4 kålrot i terninger
- 1/4 sellerirot i terninger
- 4 poteter i terninger
- 1 laurbærblad
- 1 timian kvist
- 1 ss knust einerbær
- Salt og pepper
- Friske tyttebær
Fremgangsmåte:
* Start med å brune kjøttet i smør.
* Dryss deretter over melet, ha på kraften, laurbærblad, timian og einerbær.
* La det få et oppkok før du skrur ned varmen og lar det småkoke i 1 1/2 - 2 timer, avhengig av hva slags kjøtt du bruker. Bruker du kjøtt av frampart, skank og side trenger dette forholdsvis lang koketid for at det skal bli mørt.
* Tilsett grønnsakene når kjøttet så vidt er mørt, og la det putre videre til også grønnsakene er møre.
* Hvis du syns at gryta blir for tykk kan du justere med litt vann.
* Smak til med salt og pepper.
* Rør inn noen friske tyttebær før servering og dryss gjerne over litt hakket, frisk persille.
Det passer også godt med flatbrød og smør ved siden av denne gryten :)
Kommentarer
Legg inn en kommentar