Annonse

Chili con carne med chips

God kveld :) I dag kommer innlegget litt sent, men det kommer godt!

Mørke og kalde høstkvelder forbinder mange med rykende varme gryter til middag, og det er jo ikke så rart at vi ønsker det når det blir kaldere ute. Når det blir høst er det mange som tenker på tradisjons gryter, som fårikål, lapskaus og liknende. Og det synes jeg er bra! Men i dag vil jeg gi deg en oppskrift på en annen gryte, som i tillegg til å være varmende, kan justeres med mengden krydder etter eget ønske, slik at den blir akkurat passe hot også ;)


Chili con carne er en krydret gryte med chili, bønner og kjøtt, men denne kan fint lages uten kjøtt også, bare øk mengden bønner i stedet.

Ingredienser:
- 2 stk løk, finhakket
- 4 fedd hvitløk, finhakket
- 1 stk chili, finhakket
- 2 stk gulrøtter, i små terninger
- 300 g ønsket kjøtt, for eksempel karbonadedeig
- 1 ss tomatpure
- 2 ss chilipulver 
- 1 ss spisskummen
- 2 ss paprikapulver
- 1 ss tørket oregano
- 1 ts chiliflakes (hvis du ønsker)
- 1 boks hakkede tomater
- 1-2 dl rødvin
- 2-3 dl god kraft eller buljong
- 3 ss sherryeddik eller annen edikk
- 1-2 stk røde paprika, i små terninger
- 1 boks mais eller fersk avkornet 
-300 g brune / røde bønner (utvannet over natten), eventuelt en boks røde kidneybønner skyld i kaldt vann.

Tilbehør:
- Rømme
- Vårløk
- Hjemmelaget tortilla- eller maischips

Fremgangsmåte:
* Start med å gjøre klar grønnsakene, rens og skjær dem i biter som nevnt ovenfor.
* Så varmer du opp olje i en vid kjele, tilsett løk og stek den på middels varme i ca 5 minutter, slik at løken blir blank men ikke brun.
* Deretter tilsetter du hvitløk, chili og gulrot, la det frese videre i et par minutter.
* Skru så opp varmen og tilsett kjøttet, fortsett å steke til det er gyllent.
* Da tilsetter du krydderet og tomatpure, la det blandes godt inn før du tilsetter eddik, kraft, rødvin og tomat. La det småkoke i minimum 15 minutter før du tilsetter bønner, paprika og mais og lar det koke videre i nye 15 minutter.
* Helt tilslutt smaker du til, tilsett eventuelt mer krydder.

Server den gjerne med litt finsnittet vårløk eller koriander, en klatt rømme og hjemmelaget tortilla-chips :)

Tips:
~Du kan øke mengden krydder hvis du ønsker, eller supplere med for eksempel malt koriander eller kanel.
~En meksikansk tradisjon er å tilsette litt mørk sjokolade i gryta, så det er også en mulighet her.
~Har du god tid kan du bruke hele krydder som du rister godt i en panne, før du knuser dem til pulver i en morter.
~Du kan også servere ris og en salat ved siden av denne retten eller kanskje en cheddar-toast? Her er det mange muligheter.

Jeg kan love at denne retten varmer godt en kald høstkveld :) 
Fristet det? 

Kommentarer

Populære innlegg