Annonse

Frikassé med egne grønnsaker og en liten vri :)

Nå er de fleste grønnsakene mine tatt opp fra hagen, og da passet det veldig bra å lage noe godt av dem, og da måtte det bli en tradisjonell frikassé, bare med en veldig liten vri og litt supplering! I kraften har jeg også puttet i litt ekstra som virkelig gjorde seg. Jeg velger å tipse deg om dette i dag for da har du mulighet til å skaffe deg ingrediensene, slik at dette blir søndagsmiddagen i morgen ;)
Frikassé er en god tradisjons rett som kan lages av kylling eller høns. Høns er svært rimelig og gir en ekstra god kraft, men det er ganske lite kjøtt på høns og de trenger lang koketid. Når du først er i gang med å koke høns, så kok gjerne en eller flere på en gang, da får du masse god kraft!
Høns trenger ca. 2 timers koketid, men bruker du hel kylling i stedet, trenger denne ca. 1 time. Så det tar litt tid å lage denne retten, men den første tiden, under kokingen, klarer den seg for det meste på egenhånd.

Hvis du i tillegg har egenproduserte grønnsaker, blir denne middagen veldig rimelig og det blir mye mat, så det er ikke så rart at dette er en rett som ble brukt mye før i tiden når økonomien var en helt annen.
Det blir alltid mange varianter av en bestemt rett, men her skal du hvertfall få min versjon av retten, hvor jeg valgte å bruke kylling i stedet for høns, men det blir for det meste samme ingredienser og fremgangsmåte om du velger å bruke høns.
Dette er en oppskrift som holder til 4 personer.


Ingredienser
- 1 stk kylling (ca. 1,5 kg), eventuelt 2 stk høns eller flere
- 2 ts salt
- 2 stk laurbærblad
- 1 ts hel hvit pepper
- 2 stk løk, en i kraften
- 1 stk purre, det grønne brukes i kraften
- 1 sellerirot, hvis den er stor bruker du halve i kraften og resten i den ferdige gryta. 
- En kvast selleriblader
- En kvast løpstikke (noen kaller denne for maggi urt), denne passer perfekt sammen med kylling og høns.
- 4 stk gulrot, mine gulrøtter er ikke så store så det ble mange små og en liten persillerot ;) 
- 1 liten kålrot
- 5 ss smør eller fett fra kokt hønsekraft, tips ser du lenger ned.
- 5 ss mel, jeg har brukt en fin glutenfri mel type og litt maisenna.
- 1 liter kylling eller hønsekraft.
- 1 ts salt
- 1/2 ts pepper
- 1 dl matfløte
- 2 ss hakket estragon, du kan også bruke persille men anbefaler deg å prøve estragon!

Det skal ikke være nødvendig, men hvis du synes at kraften er litt tam, kan du eventuelt tilsette litt ekstra hønsebuljong. 

Du kan også tilsette sukkererter, det var noe jeg hadde tenkt i utgangspunktet, men kom ikke på det før etter at maten var spist ;)


Fremgangsmåte:
* Finn frem en stor kjele og legg i kylling eller høns sammen med salt, laurbærblad, hel pepper, det grønne fra purren, sellerirot, selleriblader og løpstikken.
* Hell så på kokende vann til det så vidt dekker.
* Kok opp, senk varmen, sett på lokk og la det stå å trekke. Her vil det være forskjell på om du bruker kylling eller høns, dvs. 1-2 timer. Men uansett hvilken du bruker er det ferdigkokt når lårbenet lett kan løsnes fra skroget.
* Du må huske å fjerne urenheter som samler seg på toppen etterhvert, bruk en liten øse.
* Når kjøttet er ferdigkokt tar du det ut av kraften med en hullsleiv og lar det avkjøles litt.
* Sil så kraften og hell den tilbake i kjelen.
* Skjær resten av grønnsakene i ønsket form, skiver eller staver, og kok dem deretter i kraften i ca. 5 minutter, avhengig av størrelsen på bitene. Ta den ut av kraften.
* Så smelter du smør i en ganske stor kasserolle. Rør inn mel og spe med varm kraft under omrøring, til du får en halvtykk saus.
* La sausen koke litt, før du smaker den til med salt, pepper og fløte. Nå kan du også tilsette ekstra buljong hvis du synes det er nødvendig.
* Fjern skinn og bein fra det kokte kjøttet før det skjæres i passe biter.
* Legg så kjøttet i sausen sammen med grønnsakene og la alt bli gjennomvarmt.
* Dryss så over frisk, hakket estragon og server med kokte poteter:)

Hønene kan også legges frosne i kjelen, og kokes opp med kaldt vann. Visste du forresten at det fettet som danner seg på toppen under koking av høns kan skummes av og brukes i stedet for smør når du lager saus? 

I stedet for hel kylling kan du bruke kyllinglår, de tåler mer varmebehandling enn kyllingfilet for eksempel.
Blir dette middagen i morgen? :)
Ha en fin lørdag!

Kommentarer

Populære innlegg