Annonse

Potetgrateng med tomater og ost

God tirsdag kveld :) 

Hvis du er en av dem som ofte får det travelt med å lage middag i mellom jobb/skole og aktiviteter på ettermiddagene, skal jeg gi deg en oppskrift som er utrolig enkel og kjapp å lage, i tillegg er det ikke mange ingrediensene du trenger til denne middagen. Potetgrateng er også en fin måte å bruke opp eventuelle rester fra gårsdagen, som for eksempel potetmos og pølse, skinke osv. da vil det være en ennå kjappere middag som nesten lager seg selv! Uansett vil det bli en smakelig og lett middag som kan tilpasses med ingredienser og smaker, bare bytt ut eller juster mengder. 

Ingredienser:
Potetmos:
- 600 g potet
- 2 dl melk / matfløte
- 2 ss smør
- 1/2 ts salt 
- 1/2 ts hvit pepper 
- 1/4 ts revet muskatnøtt 

Grateng:
- 1 porsjon potetmos
- 2 dl revet ost eller i skiver
- 1 egg
- 2 ts urteblanding (bruk urter etter ønske og bland gjerne sammen flere typer og det som blir til overs kan oppbevares i et lufttettglass for senere anledninger. Bruk for eksempel basilikum, oregano, kjørvel, persille) Du kan også benytte andre krydderblandinger. 
- 1 kjøttpølse i skiver, eller bruk det du har som kokt skinke, kylling, ansjosfileter osv.
- 1/2 løk, hakket
- 100 g sjampinjong i skiver  
- 2-3 tomater i skiver

Fremgangsmåte:
Potetmos:
* Skrell potetene og del dem i mindre biter.
* Kok dem møre i vann, hvor lang tid dette tar vil avhenge av størrelsen på potetbitene og hvilken type potet du bruker. Bruk gjerne melne potetsorter som egner seg godt til potetmos og disse trenger kortere koketid enn kokefaste. Mandelpotet og pimpernell er eksempler på melne potetsorter. 
* Når de er møre heller du av kokevannet og damper dem tørre før du du moser dem med en potetstamper eller en gaffel mens dem fortsatt er varme. 
* Varm opp melken/fløten til rett under kokepunktet.
* Rør smøret inn i de moste potetene før du tilsetter litt og litt av den varme melken.
* Rør godt sammen før du smaker til med salt, pepper og muskatnøtt. 

Grateng:
* Bland 1 dl av osten og egget inn i potetmosen.
* Fyll potetmosen i en smurt ildfast form.
* Dryss over ønsket urteblanding før du fordeler kjøttpølse (eller annet), løk og tomatskiver over.
* Avslutt med å drysse over resten av osten.
* Så skal den stekes midt i ovnen på 220 grader i ca. 20 minutter, eller til den er gyllen.
* Når gratengen steker kan du lage en god salat som passer perfekt ved siden av denne retten. 
Kjapt, enkelt og godt på en vanlig dag :) 
Også er det så fint at en slik grateng kan lages ut i fra det som du måtte ha tilovers i kjøleskapet!


Kommentarer

Populære innlegg